Componente principale:
Hardware: reţea de cititoare PROXA-01EM 485, modul APROX-EM USB/485, module ETH/RS485, surse de alimentare SA PROX-01 şi 02, yale, carduri, taguri, modem-uri GSM, etc..
OPTIONAL, sistem CCTV ieftin, cu camere analogice şi DVR-uri stand alone sincronizate cu Soft-ul de PREZENTĂ, pentru verificare video a evenimentelor de prezenţã.
Software de VERIFICARE a PREZENTEI ELEVILOR care permite introducere/ştergere elevi în baza de date, gestionare acces, rapoarte cu elevi prezenţi, întârziaţi, absenţi, transmitere date (e-mail sau SMS).
Minimal, soft-ul nostru poate livra rapoarte cu elevii care au prezentat cardul la un anumit cititor într-un interval definit de timp solicitat. Astfel puteţi determina elevii prezenţi, întârziaţi, absenţi.
Raportul se poate cere în funcţie de diferite criterii : clase, diriginţi , prezenţi, absenţi, întarziaţi.
Premize generale:
La intrarea în curtea şcolii se monteaza un cititor de proximitate de acces ce nu permite accesul persoanelor ce nu deţin card pentru acces în şcoalã.Acest cititor nu face prezenţa elevilor. Orice elev care gaseşte uşa închisã prezintã cardul şi probabil urmãtorii intrã dupã el fãrã a mai prezenta cardul.
Elevii intrã astfel în curte şi apoi în clãdirea şcolii.
Control acces şi verificare prezenţă în şcoală, ON-LINE, cu un grup de cititoare instalate pe holul de la uşa de intrare a elevilor (similar cu sistemul instalat la HARGHITA).
VARIANTA 1
Se montează câte un cititor la intrarea elevilor pentru fiecare 5-6 săli de clasă existente în şcoală, pentru a nu se creea aglomeraţie la pontaj , eventual la fiecare nivel (etaj) al şcolii. Cititoarele sunt conectate pe o magistrală RS485 la calculatorul SERVER din Secretariat (Cancelarie), unde se adună datele despre prezenţă. SERVER-ul este pornit în fiecare dimineaţă la ora 07,30 sau funcţionează non stop.
In acest fel la fiecare cititor vor prezenta cardul elevii ce invaţã la nivelul respectiv ( aproximativ 125)
In prezent aceşti 125 de elevi trec de intrarea în holul respectiv pe o perioada de 10 – 30 de minute funcţie de cum ajung la şcoalã la prima orã . In orice caz elevii trec de pragul de intrare în hol ( prag ce poate este imaginar daca nu exista uşã) în aproximativ o secundã. Dacã timpul ar fi dublu sau chiar triplu , presupunãnd cã sunt atenţi la card şi cititor vor trece într-un interval de 3 X 125 = 475 secunde , adicã aproximativ 8 minute.
In realitate nu vin toţi în mod ordonat în coloanã şi timpul real de trecere este de maxim 10 minute.
Presupunând prin absurd cã toţi elevii şcolii vin în ultimile 10 minute , timpul este suficient pentru a prezenta toţi cardurile. Evident cã dacã sunt elevi ce vin mai devreme de începerea orelor cu 15 sau 20 de minute nu va fi aglomeraţie la cititorul respectiv. Cititorul de „proximitate” are raza de acţiune de aproximativ 3-4 cm şi nu conteazã dacã elevii sunt în mişcare sau nu se atinge fizic cititorul de cãtre card.
Acest cititor are toate datele de identificare şi fotografia elevului respectiv , are clips de prindere , se achiziţioneazã o singurã datã la 4 ani în locul clasicului ecuson.
Cititoarele de proximitate pot fi montate şi la intrarea in holul şcolii în numãr de 4 bucãţi : 2 pe un perete , 2 pe alt perete , sau în orice altã variantã. Nu are importanţã ce elev , la care cititor aratã cardul ; toate datele se vor strãnge în baza de date în calculatorul unde este instalat softul de prezenţã.
Pentru a se evita situaţiile în care elevii vor încerca sã prezinte mai multe carduri , operaţiunea aceasta va fi supravegheatã de profesorul şi / sau elevul de serviciu pe şcoalã în acea zi.
Pentru a se evita situaţiile în care elevii vor încerca sã prezinte mai multe carduri , operaţiunea aceasta va fi supravegheatã de profesorul şi / sau elevul de serviciu pe şcoalã în acea zi.
Dacã calculatorul se aflã în cancelarie , orice profesor poate vizualiza un raport actualizat al elevilor din clasa în care urmeazã sã predea.
VARIANTA 2
Aceastã variantã presupune montajul la fiecare intrare de clasã a unui cititor de proximitate , legate în reţea în exteriorul sau interiorul clasei.
Inainte de prima orã şi în pauza premergãtoare orei urmãtoare elevii vor trece cardul prin faţa cititorului în trecerea spre hol , baie, chioşc, la întoarcere din aceste locaţii sau chiar în mod special datoritã regulamentului şcolar ce poate prevedea acest lucru .
Softul permite ca dupã ce profesorul intrã în clasã şi aratã propriul card urmatorii elevi ce prezintã cardul sã aparã ca întarziaţi sau dupã 10 minute de la începerea orei pot aparea ca absenţi.
Acelaşi lucru se poate obţine şi farã prezentarea cardului de cãtre profesor ( în acest fel nu se va putea afla dacã profesorul lipseşte sau întarzie) setându-se automat ora şi minutul de la care elevii se considerã întarziaţi.
Numãrul de cititoare din reţea se va mãri de câteva ori dar tot de atâtea ori se va mãri acurateţea rapoartelor ce vor arãta de aceastã datã prezenţa exactã la fiecare orã de curs.Restul instalaţiei precum şi softul folosit sunt aceleaşi.
Optiuni :
Dacã Consiliul Reprezentativ al Pãrinţilor decide , pãrinţii pot opta pentru primirea de e-mailuri automate sau sms-uri pe telefonul personal , de cate ori un elev are o absenţã.
Aceste 2 variante presupun un upgrade la soft şi plata unui abonament anual în funcţie de opţiunea aleasã. Absolut toţi parinţii trebuie sã aleagã una din cele 2 variante pentru a se putea face upgrade-ul la soft .
In acest fel nu este grevat bugetul şcolii de cheltuielile suplimentare de upgrade soft , configurare email-uri automate , instalare apelatoare gsm , cartele comunicaţii , abonamente la operatori de telefonie mobilã şi costurile lunare de reconfigurare , intreţinere.
Sistemul permite, de asemenea, controlul intrărilor şi ieşirilor, monitorizarea activităţilor desfăşurate într-un perimetru de către elevi şi personalul didactic. Pe baza datelor colectate sistemul permite evidenţierea prezenţei elevilor la orele de clasă şi listare foilor de prezenţă (zilnice, săptămânale, lunare, anuale) în forma solicitată de Inspectoratul Scolar sau Minister. Accesul în anumite perimetre cu acces restricţionat se poate face prin locuri special amenajate pe bază de carduri de tip RFID ce sunt apropiate de cititoarele de proximitate PROXA-01 RS485 instalate la intrarea şi ieşirea din perimetru sau perimetrele monitorizate.
Toate cititoarele de proximitate din spaţiile de acces la perimetru sunt monitorizate de SERVER, care constă într-un calculator de tip PC, ce salvează într-o bază de date toată activitatea legată de intrările şi/sau ieşirile din spaţile monitorizate. În acest mod se poate obţine un control strict şi precis asupra activităţii desfăşurate de către elevi şi personalul şcolii.
Sistemul permite alcătuirea de grupuri de utilizatori. Aceste grupuri pot avea anumite nivele de prioritate, astfel, unor grupuri de utilizatori li se poate restricţiona accesul în Zonele cu grad de securitate mai ridicat (de exemplu – Cancelarie, Intrare PROFESORI; un grup poate avea acces doar la o parte din cititoare).
Avantajele sistemului on-line, cu carduri de proximitate:
- construcţie robustă, antivandal; fiabilitate crescută datorită lipsei contactului mecanic direct dintre cititor şi card;
- asigură un control strict al accesului în perimetre protejate (şcoală – posesori de carduri, cancelarie şi birouri – personalul şcolii);
- permite utilizatorilor să deţină o situaţie actualizată (în timp real) a intrărilor/ieşirilor tuturor persoanelor din şcoală;
- permite utilizatorilor să deţină o situaţie actualizată (în timp real) a elevilor prezenţi (care au prezentat regulamentar cardul la un cititor de proximitate) ;
- permite utilizatorilor să deţină o situaţie actualizată (în timp real) a persoanelor întârziate;
- permite utilizatorilor (părinţi, cadre didactice) să deţină o situaţie actualizată (în timp real) a elevilor absenţi;
- folosind datele memorate în Baza de Date operatorul poate obţine foile de prezenţă defalcate
pe fiecare individ şi/sau clasă, pe ore, zile, săptămâni, luni, precum şi pe zone;
Rapoartele zilnice, săptămânale, lunare sau anuale despre prezenţa elevilor la ore se vor edita şi lista în forma solicitată de Inspectoratul Scolar sau Ministerul Învâţământului.
Descrierea generală a Sistemului de VERIFICARE PREZENTĂ integrat cu un sistem CCTV:
OPTIONAL, sistemul permite asocierea evenimentelor de pontaj de la cititoarele de proximitate cu filme preluate de la un sistem CCTV sincronizat soft prin programul nostru. În acest caz, evenimentele au asociate filme de 30 secunde: 15 sec. - înainte de producerea evenimentului şi 15 sec - după producerea evenimentului
Filmul se poate vizualiza dând dublu clic pe evenimentul respectiv.
În aceiaşi fereastră cu filmul există un buton „Imagine martor”. Prin apăsarea butonului „Imagine martor” (click cu mouse-ul) apare pe ecran poza elevului sau angajatului al cărui eveniment este analizat. Această poză se poate muta în apropierea de cadrului de film şi se poate compara cu persoana care a produs evenimentul. Vezi şi imaginea de mai jos.